Vanaf welke leeftijd kan ik de methode leren?
Iedereen vanaf de leeftijd 4 jaar.

Hoe lang duurt een cursus?
De cursusduur in groepsverband is ongeveer 7 uur, verdeeld over 5 lessen, en indivudueel ongeveer 5 uur, verdeeld over 3-4 lessen.

Wat is Buteyko?
Buteyko is een serie van ademhalingsoefeningen, die gebruikt worden om allerelei aandoeningen (zoals o.a. astma, allergieën, hooikoorts, eczeem, slaapstoornissen) die veroorzaakt worden door te veel te ademen, te beheersen.

Wat kan Buteyko voor mij doen?
De methode vermindert de symptomen van astma, allergieën omdat het de oorzaak aanpakt. Ze bestaat uit speciale ademhalingsoefeningen, legt uit hoe astma ontstaat, hoe de medicijnen werken, en hoe je je afhankelijkheid van medicijnen kunt verminderen. Duizenden astmatici en mensen met andere problemen gerelateerd aan te veel ademen hebben grote vooruitgang geboekt met de Buteyko methode

Kan de Buteyko methode aan kinderen geleerd worden?
Ja, hoe eerder een kind leert goed te ademen, hoe beter de kooldioxidehuishouding zal zijn, en bij astmatische kinderen betekent dit vermindering van medicijnen met al hun bijwerkingen.

Helpen Buteyko oefeningen bij het verbeteren van sportprestaties?
Ja, het kooldioxide nivo in het bloed stijgt wordt zuurstof makkelijker afgegeven aan de spieren. Als het kooldioxide gehalte laag is, gaan je spieren bij inspanning (sport) melkzuur produceren, waardoor de spieren moe en pijnlijk aanvoelen, en de prestaties verminderen. Is het nivo hoger dan ben je minder snel moe, je hebt minder ademhalingsproblemen, en je herstelt sneller.

Wat is een verkeerde ademhaling?
Een verkeerde ademhaling betekent dat iemand voortdurend te veel ademt en daardoor te veel koolzuurgas verliest. Dat heeft o.a. tot gevolg dat zuurstof steeds moeilijker vanuit het bloed naar de lichaamscellen te gaan. De hersenen, spieren, nieren, hart, etc moeten het dan doen met minder zuurstof (= minder energie). En dat glad spierweefsel (dat rondom alle "buizen" van het lichaam zit, zoals luchtwegen, darmen, aderen) verkrampt. Waar dat gebeurt bepaalt waar je last van krijgt. Bijvoorbeeld: verkrampt het gladde spierweefsel rondom de aderen, dan gaat de bloeddruk omhoog. rondom de darmen dan kan je opstopping of diarree krijgen.

Welke symptomen komen voor bij verkeerde ademhaling?
Om er een paar te noemen: