Wie was Buteyko
Konstantin Buteyko werd in 1923 in een klein dorpje bij Kiev (Oekraïne) geboren. Na de tweede wereldoorlog is hij medicijnen gaan studeren in Moskou. Tijdens zijn studie kreeg hij de opdracht de ademhaling te bestuderen. Niet tevreden met de verklaringen die hij van zijn leermeesters kreeg, ging hij de ademhaling intensief onderzoeken. Hij ontdekte dat hoe dieper mensen adem haalden, des te zieker ze waren. Bij hemzelf constateerde hij dat rustiger ademen zijn bloeddruk verlaagde en zijn hoofdpijn deed verdwijnen. Nieuwsgierig geworden liet Buteyko een aantal patiënten rustiger ademen, en keek welk effect dit had op hun ziekte. Het bleek dat ze zich vaak beter gingen voelen.

Tegen het eind van de 50-er jaren kreeg Buteyko een eigen laboratorium, en gaf leiding over een team medische specialisten. Het laboratorium was uitgerust met de modernste apparatuur. Hiermee kon hij op een wetenschappelijke manier het verband tussen de ademhaling, allerlei chemische processen in het lichaam, en een groot aantal ziektes bestuderen. Dankzij Buteyko's onderzoek begrijpen we nu hoe een diepe ademhaling kan leiden tot een breed scala aan ziektes en symptomen, zoals hoge bloeddruk, astma, allergie, angst, paniekaanvallen, longemfyseem, hooikoorts, slaapproblemen en hoofdpijn. In 2003 is dr. Buteyko overleden.

De Buteyko methode
De Buteyko methode is vernoemd naar de oprichter professor doctor Konstantin Buteyko. Het is een zeer effectieve ademtechniek voor het beheersen van astma en andere aandoeningen die gerelateerd zijn aan ademhalen, zonder gebruik van medicijnen. Het kan worden beoefend door zowel volwassenen als kinderen, en geeft snelle en consistente resultaten.
De Buteyko methode is een serie ademhalingsoefeningen welke iemand in staat stelt weer rustig te ademen, waardoor astma aanvallen verminderen en kunnen verdwijnen. Het kan worden geïntegreerd in het dagelijkse leven van elk persoon. U hoeft uw dagelijkse activiteiten niet te onderbreken, u kunt gebruik maken van het concept van de methode op elk moment in elke situatie.
De achterliggende gedachte is dat (te) veel ademen leidt tot een verlies van kooldioxide, en kooldioxide is de belangrijkste regulator van alle functies van het organisme, essentieel voor het interne milieu in het organisme. O.a. de kooldioxide zorgt ervoor dat zuurstof het bloed kan verlaten om naar de organen/ spieren te gaan. En door te veel te ademen (wat o.a. astmatici doen) krijgen we meer lucht binnen, ademen veel meer kooldioxide uit, waardoor er minder zuurstof naar de hersens en de vitale organen in het lichaam gaat. Naast de Buteyko ademtechnieken krijgt u ook inzicht in de werking van de reguliere astmamedicijnen.

Aandoeningen
Hier noem ik een aantal voorbeelden die volgens dr. Buteyko direct gerelateerd zijn aan ‘verborgen’ hyperventilatie.

 • Allergie
 • Angstaanvallen
 • Bronchitis
 • Hooikoorts
 • Neuspoliepen
 • Slapeloosheid
 • Spierkrampen
 • Astma
 • Chronisch verstopte neus
 • Eczeem
 • Hoesten
 • Hoge bloeddruk
 • Slaapstoornissen
 • Duizeligheid
 • Vermoeidheid
 • Sinusitis
 • Onderzoek
  Het succes van de Buteyko methode in de behandeling van astma wordt gesteund door harde wetenschappelijke gegevens. Enkele voorbeelden. Klinische studies in 1994 in het Mater Hospital in Brisbane hebben aangetoond dat astmapatiënten in staat zijn om hun symptomatische medicatie-inname met 90% en hun steroïde medicijnen met 30% te verminderen. Deze vermindering van de medicatie werd vergezeld door verbeteringen in hun algemene gezondheid en de kwaliteit van het leven. Op verzoek van het Australische Astmafonds is een onderzoek uitgevoerd door twee erkende astmaspecialisten Dr. Bowler en Professor Dr. Mitchell. Eind 1998 is dit onderzoek gepubliceerd in het Medical Journal of Australia. Het richtte zich op 39 patiënten met stabiele astma, die een ontstekingsremmer en enkele malen per dag een kortwerkende luchtwegverwijder gebruikten. De patiënten zijn over twee groepen verdeeld, een Buteyko-groep, en een zogenaamde “controlegroep”. Elke groep kwam zeven keer bij elkaar voor een les van ongeveer anderhalf uur. De Buteyko-groep volgde een Buteyko-cursus bij een Buteyko- therapeut. De controlegroep leerde van een fysiotherapeut ontspanningsoefeningen en ademhalingsoefeningen. De patiënten kwamen na zes weken en drie maanden terug naar het ziekenhuis voor een medisch controle.
  Na drie maanden was het gebruik van luchtwegverwijders bij de Buteyko-groep met 96% gedaald. En het gebruik van ontstekingsremmers (corticosteroïden) was met gemiddeld 49% gedaald. Het medicijngebruik bij de controlegroep was niet significant veranderd.

  Meer onderzoekgegevens kunt u vinden :

  1998 : Medical Journal of Australia http://www.mja.com.au/public/issues/xmas98/bowler/bowler.html
  2000 : New Zealand Medical Journal En http://www.nzma.org.nz/journal/116-1187/710/ deze onder onderzoek in Nieuw Zeeland 2000
  2003 : Thorax England (http://thorax.bmj.com/cgi/content/abstract/58/8/674? ) een samenvatting